Η πράσινη πρωτεύουσα

 

Μικροσκοπική και όμορφη, η Λιουμπλιάνα κατάφερε να αναδειχτεί σε πράσινη πρωτεύουσα για το 2016. Φωτισμός που βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, διαχωρισμός των απορριμμάτων και επαρκείς πράσινοι χώροι για όλους ανεξαιρέτως, δεν είναι τα μόνα χαρακτηριστικά που σε κάνουν να σκεφτείς -και παράλληλα να κλείσεις- ένα ταξίδι σε αυτήν την πόλη.

Είναι ίσως η λιγοστή παρουσία τεράστιων τουριστικών κυμάτων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, η απουσία ιδιαίτερων αρχαιολογικών χώρων ή must-see αξιοθέατων, που σε κάνει να μάθεις την πόλη εκ των έσω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστείς ή να κάτσεις στην ούρα για εισιτήρια. Μπορείς κάλλιστα να περπατήσεις την πόλη, αναζητώντας μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και χειροποίητα αντικείμενα.

Το τίποτα που δεν αγωνιάς να δεις, σε βοηθά να παρατηρήσεις τα πάντα. Είναι από τις πόλεις που δε χρειάζονται σχέδιο, πλάνο, πρόγραμμα. Η Λουμπλιάνα δεν αποζητά τη ρουτίνα, επιθυμεί από μόνη της να την ανακαλύψεις. Μικρή όπως είναι, μαθαίνεις τους δρόμους τις και τις γέφυρές τις σε μόλις λίγες ώρες. Ο κόσμος είναι εξυπηρετικός και πάντοτε πρόθυμος να σε βοηθήσει. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να χαθείς, για να βρεις ό,τι πιο ωραίο έχει να σου προσφέρει.

Τα μέρη που είναι απαραίτητο να τα δεις, δίχως να έχουν κάτι το υπερβολικό να θαυμάσεις, τα προσπερνάς πολλές φορές αν αγνοία σου. Ξαναγυρνάς σε αυτά, ενθυμούμενος πως ξαναπέρασες πριν από λίγο και τελικά καταλήγεις απλώς να περιπλανιέσαι, που είναι σε τελικό στάδιο το νόημα του κάθε ταξιδιού.

Που να πας:

Metelkova

Το παλιό στρατόπεδο του γιουγκοσλάβικου στρατού έχει μεταλλαχθεί στην πιο καλλιτεχνική γωνιά της πόλης. Αυτόνομος χώρος με συναυλίες, μαγαζιά που παίζουν όλων των ειδών -τουλάχιστον αυτών που ακούει ως επί το πλείστον η νεολαία- τις μουσικές. Αναρχικοί, αριστεροί και καλλιτέχνες δημιουργούν όλοι μαζί και το πιο πιθανό είναι να καλέσουν και εσένα στην παρέα τους να τους γνωρίσεις.

 Πίσω ακριβώς από την Metelkova βρίσκεται το εθνογραφικό μουσείο -μάλλον ανόμοιο με όσα έχεις δει στο παρελθόν και όσα θα δεις στο μέλλον-, που αξίζει να το επισκεφτείς. Άλλωστε, οι τιμές για φοιτητές δεν ξεπερνούν τα 2,5 ευρώ. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται και το μουσείο μοντέρνας τέχνης. Καυστικά κομμάτια, visual art και για εμάς τους αμύητους κάποια από αυτά μη κατανοητά. Ωστόσο, το προσωπικό του μουσείου βρίσκεται σε κάθε αίθουσα έτοιμο να σου εξηγήσει και να σε βοηθήσει.

Mestni trg 

Αν και συνήθως ο κεντρικός δρόμος με τα μαγαζιά δε διαφέρει από πόλη σε πόλη, αυτός εδώ δε χαρακτηρίζεται από καμία ομοιομορφία. Ο αντίστοιχος δρόμος στην Αθήνα δεν είναι άλλος από την Ερμού. Παρόλα αυτά, ζήτημα να βρείτε ένα κοινό μαγαζί στους δύο αυτούς δρόμους. Το αξιοσημείωτο στη Λουμπλιάνα είναι πως τα μαγαζιά-αλυσίδες βρίσκονται ως επί το πλείστον 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη σε έναν χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα. Εκεί πράγματι μπορεί να βρεις όποιο μαγαζί επιθυμείς.

Ο κεντρικός όμως δρόμος της Λουμπλιάνα είναι ιδιαίτερος, γιατί τα μαγαζιά που τον συναποτελούν είναι διεθνώς άγνωστα. Άλλα είναι με σοκολάτες και άλλα με προϊόντα από ξύλο. Μαγαζιά που πουλούν τοπικά προϊόντα και μαγαζιά που έχουν χειροποίητα πράγματα – κυρίως κοσμήματα –

Μαγαζιά:

backwerk 

‘Ο,τι πρέπει για ντόνατς ή ένα σάντουις και έναν καφέ.

Central Station 

Στέκι της νεολαίας, φτήνο φαγητό και παράλληλα νόστιμο. 

Repete, Le petit cafe, Strelec (στο κάστρο) , Pop’s Place.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s