Σαντορίνη, Θήρα ή/και Καλλιστώ

Η Σαντορίνη έχει αυτήν την απίστευτη ομορφιά ενός νησιού που αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες. Αποτέλεσμα αυτού, σαν αποζημίωση του τότε καταστροφικού σεισμού, είναι τα μοναδικά ηλιοβασιλέματά της στην καλδέρα. 

Παλιότερα ονομαζόταν Στρογγυλή, αλλά μετά την έκρηξη του 1613 π.Χ. έλαβε διαφορετικά ονόματα, ένα εκ των οποίων ήταν το Καλλίστη (προερχόμενο από την αρχαία λέξη κάλλος, το οποίο σημαίνει ομορφιά). Το νησί πήρε το τελικό του όνομα από τους Φράγκους, λόγω της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης στην Περίσσα. 

Κοσμοπολίτικο νησί, ακριβό νησί αλλά πανέμορφο νησί. Σίγουρα δε φημίζεται για τις παραλίες του, αν και ακόμα και αυτές διακρίνονται από μια μοναδικότητα. Παρόλα αυτά, η ανατολή και η δύση του ηλίου θαμπώνουν και τον πιο απαιτητικό τουρίστα ή/και ταξιδιώτη. Δεν είναι τυχαίο που η Σαντορίνη κάθε χρόνο, δεκαετίες τώρα, καταφέρνει να προσελκύσει όλων των ειδών τους ανθρώπους, από τον τουρίστα που προτιμά τη χαλάρωση μέχρι και τον αδηφάγο περιηγητή.

Η πιο φτηνή επιλογή για να μείνεις είναι σίγουρα στο κάμπινγκ του νησιού. Απέχει λίγα μέτρα μόνο από το κέντρο των Φηρών. Ακόμη και το φαγητό και το ποτό είναι σε λογικές τιμές, εν αντιθέσει με τα μαγαζιά που προσφέρουν και κοστολογούν τη θέα. Η θέα ωστόσο μπορεί να είναι και δωρεάν, δίχως να την χρυσοπληρώσεις.

Η Οία είναι ο πιο γραφικός οικισμός του νησιού. Η μαζική προσέλευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κάνει το περπάτημά της λίγο κουραστικό -δίχως να αναφέρει κανείς και ποτέ πως δε θα σας αποζημιώσει-. Αν κάτι ξεχώρισα στο μέρος αυτό είναι το πιο γραφικό βιβλιοπωλείο του νησιού, ανταγωνιζόμενο, δικαίως, πολλά ξένα και υπερπολυτελή. Ονομάζεται Atlantis books και έχει βιβλία σε διάφορες γλώσσες, ακόμη και την πρώτη έκδοση ορισμένων. Είναι σίγουρα πανάκριβα και δεν αναφερομαι στις πρώτες κατεξοχήν εκδόσεις, αλλά μπορείς να βρεις προϊόντα και σε λογικές τιμές.

Αν βρεθείς στην Οία -το μόνο σίγουρο όντας στη Σαντορίνη- μπορείς να επισκεφτείς το Αμμούδι, ένα μικρό λιμανάκι 300 σκαλιά πιο κάτω. Είναι γραφικό και όμορφο με τις μικροσκοπικές βάρκες του και την προσφερόμενη διαφορετική οπτική γωνία της Οίας. Η καλύτερη ώρα είναι πριν από την ανατολή του ηλίου, ίσως η καλύτερη ώρα για να δεις τα πάντα στη Σαντορίνη, δίχως τη μάζα κόσμου να σε αναγκάζει βίαια να προχωρήσεις δίχως να την απολαύσεις.

Επιστρέφοντας στο θέμα των παραλιών, η Περίσσα είναι η πιο οργανωμένη, μαζί με τον Περίβολο που εκτείνεται σε μήκος της Περίσσας. Και οι δύο είναι προικισμένες με μαύρη άμμο, η οποία καίει και περισσότερο τις μεσημεριανές ώρες.

Το Καμάρι είναι η πιο τουριστική με σκούρα άμμο και διαυγή νερά. Σαν περιοχή το Καμάρι έχει και νυχτερινή ζωή, ιδιαίτερα ξένους τουρίστες. Το βράδυ στην παραλία μαζεύεται νεαρός κόσμος με μία-δυο μπύρες και καμία κιθάρα. Δίπλα στην θάλασσα, με παρέα την παλίρροια και το το φεγγαρόφωτο, δε χρειάζεται παρά ελάχιστα ευρώ για να περάσεις καλά.

Κατ’ εμέ, η πιο όμορφη παραλία του νησιού είναι η Κόκκινη παραλία. Είναι η αντίθεση που κάνει το κόκκινο με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα ηφαιστειογενή βράχια της, η λίγο-πολύ αυτεξούσια ομορφιά της σε σχέση με άλλες που θα μπορούσες και να της μπερδέψεις στο μυαλό σου.

Τα κρασιά και το φαγητό της Σαντορίνης αντικατοπτρίζουν αδιαμφισβήτητα τον κοσμοπολίτικο αέρα της. Από τα καλύτερα οινοποιεία της είναι το Santo Wines, όπου παρέα με το ηλιοβασίλεμα δοκιμάζεις τα κρασιά. Παράλληλα, στο Κτήμα Σιγάλας δοκιμάζεις τα κρασιά δίπλα στον αμπελώνα. Τέλος, το οινοποιείο Κουτσογιαννοπούλου βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από τη γη. Η Σαντορίνη έχει πάρα πολλά οινοποιεία, εκ των οποίων τα περισσότερα φημίζονται για το κρασί τους. Το Ασσύρτικο αξίζει σίγουρα μία δοκιμή.

Παράλληλα, οι ταβέρνες και τα ως επί το πλείστον εστιατόρια είναι ακριβά στην Καλδέρα του νησιού. Ωστόσο σε λιγότερο τουριστικές περιοχές υφίστανται πιο φτηνές επιλογές και λιγότερο γκουρμέ προτάσεις.

Τέλος, αν κάτι αξίζει στη Σαντορίνη είναι η επίσκεψη στο ηφαίστειο. Μπάνιο στα ζεστά νερά λόγω του ηφαιστείου αλλά και καλά παπούτσια για να μην υποστούν εγκαύματα τα πόδια.

Φτηνό φαγητό:

Metaxy mas tavern (Πύργος)

Ρόζα (Βούρβουλος)

Nick’s the grill (Φηρά)


Φωτογραφίες από το νησί (δίχως να πληρώσω τίποτα)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s